Toplum Gönüllüsü gençlerin gelişimine ve güçlenmesine katkı sağlayan Anahtar Eğitimleri, 5 Anahtar Sistemi ile Toplum Gönüllüsü öğrenme süreci olarak tanımlanmaktadır. Tüm anahtar içerikleri formel olmayan eğitim ve akran eğitimi metotlarıyla, Toplum Gönüllüsü gençlerden Toplum Gönüllüsü gençlere aktarılır. Oryantasyon ve eğitimler, katılımcıların paylaşımlarıyla ilerler.
Bu sistemin ilk adımı olan Sarı Anahtar, topluluklarda yüz yüze veya ayda bir kere çevrimiçi olarak gerçekleşen Toplum Gönüllülüğü Oryantasyonu’dur. Oryantasyon katılımcıları, Toplum Gönüllüsü gençlerin kolaylaştırıcılığında, vakfın ilkeleri, çalışma alanı, yapısı ve toplulukların projelerine dair karşılıklı paylaşımlarla bilgi edinir, TOG’da neler yapabileceğine dair fikir oluşturur.
Ardından topluluklar ve proje ekiplerinde yer alan Toplum Gönüllüsü gençler, sırayla;
Sivil Toplum ve Gönüllülük temalı Mavi Anahtar,
Proje Geliştirme temalı Kırmızı Anahtar I,
Kaynak Geliştirme temalı Kırmızı Anahtar II,
Ekip Çalışması ile İletişim temalı Yeşil Anahtar ile güçlenirler.
5 Anahtar Sistemi bu güçlenmeden sonra bir sosyal sorumluluk projesinde aktif olarak yer alma deneyimi yani Beyaz Anahtar ile devam etmektedir. Toplum Gönüllüsü genç, sürdürülebilir bir sosyal sorumluluk projesinde minimum 3 ay gönüllü olarak yer alarak Beyaz Anahtar almaya hak kazanır.
Anahtar Eğitmen Eğitimi’ne katılan gençler, formal olmayan öğrenme metodolojisi ile eğitim içeriklerini akranları ile yaygınlaştırırlar.
Eğitimler, toplulukların talep etmesiyle, ekiplerin belirlediği bir hafta sonunda iki tam günde gerçekleşmektedir.
Sadece 2022 ve 2023 yıllarında 110 Anahtar Eğitimi’ne (29 Mavi Anahtar, 52 Kırmızı Anahtar, 29 Yeşil Anahtar) , 46 çevrimiçi Toplum Gönüllülüğü Oryantasyonu’na ve 14 çevrimiçi Proje Geliştirme Eğitimi’ne toplam 6.183 genç katılmıştır.