Türkiye'de Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından yürütülen, Küresel Çevre Fonu – Küçük Destek Programı (GEF-SGP) tarafından desteklenen ve Greenpeace’in Uluslararası projesi olan Güneş Kuşağı Projesi, Türkiye’ de üniversitelerin yenilenebilir enerjiye geçmesini hedefliyor.
Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye de kullanımın arttırılması ´küresel iklim değişikliği´ için çok önemli… Bu bağlamda, projenin uygulandığı, İstanbul Bilgi, Eskişehir Anadolu Üniversitesi, İzmir Ege Üniversitesi, Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Antalya Akdeniz Üniversitesi ve İzmit Kocaeli Üniversitesinden Toplum Gönüllüleri örgütlenmeleri çalışmalar yürütmektedirler.
Üniversitelerde yapılan eğitimler kapsamında, Savunuculuk/Kampanyacılık, Küresel İklim Değişikliği ve Enerji verimliliği konuları üzerinde duruldu. İlki 2-3 Ekim 2010 Tarihinde İstanbul TOG Ofiste gerçekleştirilen eğitime, İstanbul Bilgi, Eskişehir Anadolu, İzmir Ege Üniversiteleri katılımcıları katıldı. İkincisi, 30-31 Ekim 2010 tarihinde Trabzon'da gerçekleşen eğitime, Karadeniz Teknik, Diyarbakır Dicle, Antalya Akdeniz, Kocaeli örgütlenmeleri katılımcıları katıldı.
Proje sürecinde kampüslerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını hakkında farkındalık yaratmak ve okul içerisinde kullanılan enerjinin, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde etmeyi amaçlamaktadırlar. Bu doğrultuda proje gönüllüleri kendi yerellerinde yaratıcı eylemler ile savunuculuk faaliyetleri yapmaktadırlar.
"Geri Dönüşüm ve Atıksız Yaşam" projesi, toplumda geri dönüşüm ve atıksız yaşama dair farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Dijital platformlar üzerinden yaygın bir kitleye ulaşmayı hedefleyen bu proje, saha çalışmaları ve eğitim etkinlikleri aracılığıyla özellikle ilkokul öğrencilerine yönelik bilgilendirme faaliyetleri gerçekleştirmeyi planlamaktadır. İklim krizinin vurgulandığı ve doğal kaynakların korunmasının öneminin anlatıldığı "Geri Dönüşüm ve Atıksız Yaşam", çeşitli online ve saha etkinlikleriyle bilgi ve farkındalık yaratmayı hedeflemektedir.
Projede, Instagram, Facebook, Twitter gibi sosyal medya platformları üzerinden geri dönüşüm ve atıksız yaşam hakkında bilgilendirici içerikler sunulacak, Medium gibi web sitelerinde bilinçlendirici yazılar yayımlanacaktır. "Geri Dönüşüm ve Atıksız Yaşam" projesi, cinsiyet, yaş grubu veya eğitim düzeyi gözetmeksizin geniş bir kitleyi hedeflemekte, her bireyin bu konuda bilgi sahibi olmasını ve aktif katılım sağlamasını amaçlamaktadır.
"Geleceğe Dönüş" projesi, iklim krizi ve ekolojik dengenin bozulması gibi 21. yüzyılın en büyük tehditlerine odaklanarak, bu konularda toplumsal bilinç ve çözüm odaklı yaklaşımlar geliştirmeyi amaçlamaktadır. Proje kapsamında, web sayfası ve sosyal medya hesapları aracılığıyla özellikle 18-25 yaş arası gençlerin eğitimi ve bilgilendirilmesi planlanmış, ayrıca çeşitli eğitim ve farkındalık yaratıcı faaliyetler düşünülmüştür.
"Geleceğe Dönüş" projesinin temel hedefi, genç bireyleri iklim krizi ve ekolojik dengenin önemi konusunda bilinçlendirmek ve toplumsal çözüm yolları geliştirmektir. Projenin ilerleyen aşamalarında, gençlerin yanı sıra lise ve ortaokul öğrencileri de dahil edilerek geniş bir farkındalık yaratılması planlanmaktadır. Bu çabalar, çeşitli online ve saha etkinlikleri ile desteklenerek toplumun her kesimine ulaşılması hedeflenmektedir.