Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi Completed

 

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin önemine inanıyoruz ve bu alanda farkındalığı artırmak amacıyla ücretsiz bir eğitim programı sunuyoruz. Bu eğitim, katılımcılarımıza toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda derinlemesine bilgi vermeyi, farkındalık yaratmayı ve bu alandaki mücadelede etkin rol almalarını sağlamayı amaçlamaktadır.

Eğitim Başlığı: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Gündelik Yaşama Yansımaları

Eğitim Başlıkları

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine Giriş

· Toplumsal cinsiyet nedir?

· Toplumsal cinsiyet eşitliği ne anlama gelir?

Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Kavramları

· Cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim nedir?

· Bu kavramların toplumdaki yeri ve önemi.

Günlük Hayatta ve İş Yaşamında Toplumsal Cinsiyete Dayalı Eşitsizliklere Dair Örnekler

· Dünyadan ve Türkiye'den örnekler.

· Eşitsizliklerin sebepleri ve sonuçları.

Eşitliğe Giden Yolda Gerekli Adımlar

· Toplumsal cinsiyet eşitliği için atılması gereken adımlar.

· Bireysel ve toplumsal düzeyde yapılabilecekler.

Program Detayları

28 Haziran Cuma Saat 14.00

Zoom / Online Buluşma

Eğitmen: Hazal Günel - Toplum Gönüllüleri Vakfı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı

Tam Eşitlik İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği!

Toplum Gönüllüleri Vakfı, kurulduğundan bu yana toplumsal cinsiyet eşitliğine önem veren ve bu bağlamda 2011 yılında kurulan Toplumsal Cinsiyet Anaakımlaştırma Programı altında gençler ve özel sektördeki çeşitli kurumlarla bir araya gelerek yaygınlaştırma eğitimleri yoluyla çalışmalar yürütmektedir.

Toplumsal Cinsiyet Anaakımlaştırma Programı kapsamında yürüttüğümüz çalışmada toplumsal cinsiyet eğitimleri ile, Toplum Gönüllüsü gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği, pozitif ayrımcılık, şiddetsiz iletişim, güvenli ilişkiler, kadın hareketi, toplumsal cinsiyetle ilgili temel kavramlar, şiddet ve şiddetle mücadele yöntemleri ile ulusal ve uluslararası hukuki kazanımlar üzerine bir çok konuda 17 – 25 yaş arasındaki gençlerin farkındalığını yükseltmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda online ve yüz yüze eğitimler gerçekleştirerek gençlerin üniversitelerde kendi akranları arasında öğrendikleri bilgileri yaygınlaştırma eğitimleri yapmasını ve bu vesileyle 500 gencin bu eğitimleri almasını hedefliyoruz.

Neden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimleri Olmalı?

Dünya Ekonomi Forumu’nun 2023 raporuna göre ülkelerin cinsiyet eşitliği sıralamasında Türkiye 146 ülke arasında 129. sırada bulunuyor. Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre, bireyler, cinsiyetleri sebebiyle, istihdam, eğitim, sosyal hayata katılım, siyasete katılım, ev içi işlerindeki iş bölümlerinde ayrımcılığa maruz kalıyor. Bu ayrımcılık alanlarının tespiti ve eşitsizliğin çözülmesi için en temel yöntemin özellikle gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerine ulaşabilmesi olduğunu düşünüyoruz.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Nasıl Sağlayacağız?

Gençlerin önderliğinde, yetişkinlerin rehberliğinde, eğitmen eğitimi alan 17 – 25 yaş arasındaki üniversiteli gençlerin akran eğitimi modeliyle alanda aktif bir biçimde uygulama yaparak küçük gruplardan yükselen sesle çarpan etkisi yaratmasını amaçlıyoruz.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden biri de cinsiyet eşitliğini sağlamak ve cinsiyetleri sebebiyle ayrımcılığa maruz bırakılan tüm kadınları ve kız çocuklarını güçlendirmek. Tam bu sebeple “Tam Eşitlik İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği!” mottosuyla çalışmaya devam ediyoruz.