QNB Finansbank ortaklığında gerçekleştirilen proje; gençler aracılığı ve hikaye anlatıcılığı yöntemi ile ilköğretim çağındaki çocuklar arasında özgüven geliştirmek, iletişim becerilerini güçlendirmek, kendilerini ifade edebilme yeteneği kazandırmak, yazılı ifade, hayal kurma, okuma ve yaratıcılık yetilerini kazandırmaktır.
Bu proje gençler aracılığı ile çocukların hayatında bir fark yaratmanın yanı sıra, fiziki ve kalıcı düzenlemeler ile uzun soluklu etkiler yaratmayı hedeflemektedir. Yöntem olarak, son dönemde dünyada da bir eğitim metodolojisi olarak faydaları ispatlanmış ve yaygınlaşan hikaye anlatıcılığı yöntemi kullanılmaktadır.
Hikaye anlatıcılığı programına katılan gençler ihtiyaçlarını analiz ederek belirledikleri okullarda 6 hafta boyunca çalışmalarını sürdürecek ve çocukların kendi masallarını yazmalarına destek oldular.
Bağlanamam Sağlıklı Gençlik Hareketi olarak 2013 yılında başlayan proje, 2017 yılından itibaren yenilenen yüzüyle Sağlıklı Gençlik Hareketi olarak Sağlık Yolculuğu’na 2019’a kadar devam etti.
Proje, Türkiye genelinde uygulanacak olup gençleri sağlık okuryazarlığı temelinde güçlendirerek kişisel gelişim süreçlerini desteklemeyi ve gençler aracılığı ile daha sağlıklı bir Türkiye için yatırım yapmayı hedeflemektedir.
İki yıl sürecek olan projede 69.800 kişiye sağlık okuryazarlığı çalışmalarıyla ulaşılması hedefleniyor. Sağlıklı Gençlik Hareketi, GSK ‘ın proje ortaklığında 1 Nisan 2017-1 Nisan 2019 tarihleri arasında Türkiye genelinde uygulandı.
Yarınlara Uçuyoruz projesi, gençlerin toplumsal fayda ve dayanışma temelli fikirlerini hayata geçirmek için farklı şehirlere seyahat etmeleri ve projelerini gerçekleştirmelerine katkı sağlayarak hem gençlerin kişisel gelişimlerine hem de gençlerin enerjilerini toplumsal faydaya dönüşmesine katkıda bulunmayı hedeflenmektedir.
Toplum Gönüllüleri Vakfı yürütücülüğünde, Sivil Toplum İçin Destek Vakfı koordinasyonunda ve Pegasus Hava Yolları’nın mali desteğiyle hayata geçen Yarınlara Uçuyoruz projesine; Türkiye’deki 18-29 yaş arası gençler, gençlik grupları ve gençlerle çalışan Sivil Toplum Kuruluşları desteklemiştir.
Dove Özgüven Projesi 15 yaş grubundaki lise öğrencilerinin kendilerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları özgüveni inşa edebilmeleri yolunda gençleri desteklemeyi amaçlamaktadır. İçeriğini ideal görünüm, ideal görünüm baskısı, medya ve medyanın ideal görünüm üzerindeki etkisi vb. konularının oluşturduğu proje, Aralık ayından itibaren okulların 9. sınıflarında Toplum Gönüllüsü gençler tarafından uygulanmaya başlandı.
Küçük Adımlar Büyük Yarınlar Projesi; ilköğretim okullarında genç Toplum Gönüllüleri’nin yol göstericiliğinde, sosyal sorumluluk bilincini ve sivil inisiyatifi yaygınlaştırmayı, aktif yurttaşlık yaklaşımını güçlendirmeyi, kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, yaşadıkları çevredeki eksiklikler konusundaki farkındalıklarını artırmak ve değiştirmenin ellerinde olduğunu anlamalarını sağlamayı, üniversite öğrencisi Toplum Gönüllülerinin sosyal sorumluluk projesinde görev almasını sağlayarak kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak ve bu çerçevede farkındalıklarını arttırmayı ve gönüllülüğün ‘sürdürülebilirlik’ çerçevesinde örgütlenmesini sağlayarak yerelde sorun çözme kapasitesinin artmasını sağlamayı hedeflemiştir.
Projenin hedef kitlesi;
“Adrese Büyüteç Projesi”, İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi ve Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Birimi ile ortaklığı ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile National Endowment for Democracy’nin finansal desteği ile uygulanmaya başlamıştır. Proje kapsamında Adana, Aksaray, Ankara, Edirne, Erzurum, Hatay, İstanbul, İzmir, Kars, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Muğla, Samsun ve Trabzon illerinde oluşturulan yerel izleme grupları bulundukları illerde gençlere sunulan, sunulması gereken hizmetlerin mevcudiyetini, ulaşılabilirliğini, kalitesini ve verimliliğini tespit etmeye yönelik bir sivil izleme çalışması yaptılar. Projenin amacı Toplum Gönüllüsü gençlerin birer yurttaş olarak devletin kendilerine sunduğu hizmetleri izlemesi ve sorgulaması yoluyla demokrasinin gerekliliklerinden birini deneyimlemelerini sağlamaktır. Bu çerçevede Toplum Gönüllüleri örgütlenmeleri bünyesindeki gençlik izleme grupları tarafından 16 ilde- İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Kocaeli, Malatya, Aksaray, Trabzon, Kars, Hatay, Muğla, Erzurum, Kilis, Konya, Adana ve Edirne- çalışmaların uygulanmasına karar verilmiştir. Adrese Büyüteç projesi; Gençlik politikalarının yapım sürecinde gençlerin katılımını arttırmak, devlet ile iletişime geçilebilecek ve lobi yapılabilecek kadar veri elde etmek, gençlerin gençlik hizmetleri hakkında bilgilendirilmesini sağlamak, İzleme metodu geliştirerek gençlik alanında bir savunuculuk aracı oluşturmak ve gençlik politikaları yapımında ihtiyaç-temelli bir anlayış katmayı hedeflemiştir.
Bayer Türk’ün Toplum Gönüllüleri Vakfı ile birlikte gerçekleştirdiği “Bayer Genç Bilim Elçileri” projesi Bayer’in küresel iş stratejileriyle örtüşen, artan ve yaşlanan dünya nüfusu, artan enerji talebi, artan gıda ve yem ihtiyacı, yükselen yaşam kalitesi ve azalan kaynaklar gibi dünyanın geleceğini ilgilendiren mega trendlere farkındalık oluşturacak şekilde hazırlandı. “Bayer Genç Bilim Elçileri” projesi üniversiteli gençler aracılığıyla çocuklara bilimi sevdirmeyi hedefleyen bir bilim okuryazarlığı projesidir. Çocukların doğaya ve çevrelerindeki her şeye doğal bir merak duyması ve merakın da, öğrenmenin en büyük tetikleyicisi olduğu gerçeğinden yola çıkarak tasarlanan Proje’nin iki aşaması bulunuyor; öncelikle gönüllü üniversite öğrencilerinden oluşan Bilim Elçileri, “Bilim Okuryazarlığı” başlığında formal olmayan eğitim modülleriyle tasarlanmış bir eğitime katılıyor. Ardından ilköğretim çağındaki çocukların bilime ilgi duymalarını ve bilimi sevmelerini sağlamak üzere, ilköğretim okullarında bir dizi etkinliği hayata geçiriyor. Çocukların bilime bugüne kadar hiç bakmadıkları bir pencereden bakmalarını sağlamak, bilime ilgi duymaları için onları teşvik etmek ve hatta bilim alanında çalışmalar yapmak için yüreklendirmek projenin temel amaçlarını oluşturuyor.
Genç Bank, 2011 yılından 2019 yılına kadar Toplum Gönüllüleri Vakfı tarafından koordine edilen ve yerel kurumların ev sahipliğinde gerçekleşen bir gençlik çalışması modelidir. Uluslararası “YouthBank Ağı’nın” parçası olan proje; gençlerin güçlendirilmesini, yerel hayata katılımlarının artmasını, kişisel gelişimlerini desteklemeyi ve yaşadıkları yerlerde pozitif katkılar sağlamalarını hedefleyen bir gençlik hibe programıdır. Genç Bank’la 15-25 yaş arasındaki bütün gençler, yerellerinde gördükleri sorunlara veya ihtiyaçlara yönelik fikirler üretmiş ve bu fikirleri akranlarının maddi/manevi desteği ile hayata geçirmiştir.
Hrant Dink Vakfı yürütücülüğünde Toplum Gönüllüleri Vakfı, Hayata Destek Derneği ve Sabancı Üniversitesi ortaklığında yürütülen bir sivil toplum projesidir.
Proje, Türkiye’de bir arada yaşama imkânını güçlendirmek için bu konuda farkındalık yaratmayı ve insan hakları odaklı yeni bir söylem kurulmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, proje kapsamında, mültecilerle farklı bağlamlarda temas eden 3 önemli sektör olan kamu, medya ve sivil toplum sektörleriyle iş birliği yapılması hedeflenmiştir. Mültecilere dair toplumda var olan önyargıları ve yanlış bilgileri sorgulamak, toplumsal kutuplaşmanın kalkmasına katkı sunmak, farkındalığımızı güçlendirmek ve birlikte yeni bir dil kurmak için; bir eğitim modülü aracılığıyla, toplumda etki alanı geniş bu üç sektörün çalışanlarıyla bir araya gelerek deneyim paylaşmak, alternatif söylem geliştirmek ve bu söylemle toplumsal diyaloğa katkı sunmak odaklı çalışılmıştır.
Projenin başlıca aktiviteleri uzmanlarla görüşmeler, yuvarlak masa toplantıları, modülün geliştirilmesi, eğitimlerin uygulanması, uluslararası paneller ve savunuculuk faaliyetleridir.
Elidor iş birliğiyle hayata geçirdiğimiz “Kendi yolumuzda” projesi; üniversite öğrencisi genç kadınları güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Elidor’un Türkiye çapında yaptığı araştırmanın sonucu olan ‘her 10 genç kadından 6’sının hayallerine giden yolda önünde engeller olduğunu düşünmesi’ sonucundan ilham alarak hayata geçirilen proje kapsamında üniversite öğrencisi 200 genç kadına; eğitim hayatları boyunca burs, uluslararası kadın araştırmaları merkezi (Icrw) tarafından hazırlanan ücretsiz kişisel gelişim programı ve Udemy eğitim içeriklerine indirimli erişim sunuyoruz.
7 adet kişisel gelişim eğitimi projeye özel hazırlanan web sitesine yüklendi ve herkesin erişimine açıldı. Site ile Zeynep Bastık, Ebrar Karakurt ve Aleyna Hadımoğlu’nun anlatımlarından genç kadınlar ilham alıyor.
Kendi yolumuzda projesi’nin web sitesini incelemek isterseniz tıklayınız - kendiyolumuzda.com
200’ün üzerinde genç kadın eğitimlerine devam ederken Elidor’un sağladığı burstan faydalanıyor. 15 webinar gerçekleştirildi.
Düzenlenen webinarlar: gönüllülük ve sivil toplum, proje geliştirme, toplumsal cinsiyet temel kavramlar, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, flört şiddeti, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele yöntemleri, iş dünyasında kadın olmak, girişimcilik eğitimi, CV teknikleri ve mülakat, kişisel gelişim eğitimleri, İslami feminizm, ekoloji ve kadın, rol model buluşmaları.
Toplum Gönüllüleri Vakfı ile Aksigorta ortaklığında gerçekleştirilen dijitalde güvendeyim projesi, Toplum Gönüllüsü gençlerin dijital güvenlik, dijital riskler ve siber zorbalık alanlarında akranlarına yönelik gerçekleştirmiş olduğu eğitim ve farkındalık çalışmalarını kapsamaktadır. Eğitimi alan gençlerin dijital güvenlik alanında güçlenmesi hedeflenmektedir.
Projenin hedef kitlesi: 18-25 yaş aralığındaki toplum gönüllüsü gençler ve dolaylı faydalanıcılar (bu eğitimlerden faydalanan gençlerin çevresindeki kişiler - en az 3 kişi -)
Projenin amaçları:
Proje uygulamaları:
Eğitmen eğitimi alan 17 toplum gönüllüsü genç ve 12 Sabancı gönüllüsünün toplum sahada eğitimler ve dijital güvenlik alanında uzman kişilerin davet edildiği webinarlar.