TOG 2024 Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırması Tamamlandı. 18 Ekim 2024

GENÇLER BURS VE PSİKOLOJİK DESTEĞE İHTİYAÇ DUYUYOR! 

TOG 2024 Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırması Tamamlandı. 

Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın (TOG) gençlerin ihtiyaçlarını analiz etmek için gerçekleştirdiği “Gençlerin İhtiyaçları Araştırması” tamamlandı. KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. tarafından yapılan araştırmaya göre; üniversiteli gençlerin büyük bir kısmı “Burs ve psikolojik desteğe ihtiyacım var” diyor.   

22 yıldır burs ve mentorluk programlarıyla gençleri güçlendiren ve onların sosyal sorumluluk projelerine destek olan TOG, her yıl gençlerin ihtiyaçlarını analiz etmek için araştırmalar yapıyor. Türkiye’nin en yaygın gençlik vakıflarından biri olan TOG bu yıl 2 Ocak – 26 Şubat tarihlerinde KONDA Araştırma ve Danışmanlık ile birlikte gerçekleştirdiği “Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırması”nı tamamladı.  

Burs ve psikolojik destek ihtiyacı başı çekiyor 

Araştırmaya katılan gençlerin 4’te 1’i son dönemlerde ücretli veya ücretsiz psikolojik destek almış veya almaya devam ediyor. Üniversite öğrencilerinin 4’te 1’i mobil internete, 3’te 1’i bilgisayara sahip değil. Gençler duygu durumlarına göre dörde ayrıldığında %38’inin kötü veya çok kötü, %27’sinin iyi veya çok iyi hissettiği ortaya çıkıyor.  

Öncelikli ihtiyaçlara bakıldığında ise; burs, psikolojik destek ve kariyer fırsatları öne çıkıyor. Üniversiteli gençlerin %68’i burs desteğine, %45’i psikolojik desteğe, %43’ü ise staj imkanına ihtiyaç duyuyor.   

Kültür sanat etkinliklerine erişemiyorlar, tedavilerini erteliyorlar   

Araştırmada öne çıkan bir diğer madde ise gençlerin kültür sanat faaliyetlerine erişmekte zorlandıkları ve maddi sebeplerle tedavilerini ertelemek olarak görülüyor. Katılımcıların %78’i katılmak istediği bir kültür-sanat aktivitesine katılamadığını, %53’ü yeterli beslenemediğini, %41’i tedavisini ertelediği bir rahatsızlığı olduğunu söylüyor.  

TOG Genel Müdürü Ayşe Kırımlı araştırma sonuçlarına yönelik şunları söyledi: “Türkiye’nin en yaygın gençlik vakfı olarak 22 yıldır gençleri güçlendirmeyi onların kendi potansiyellerini keşfederek toplumsal fayda yaratmalarını amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı sürdürmek için zaman zaman yaptığımız araştırmalarla, gençlerin ihtiyaçlarını analiz ediyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar değişirken, gençlerin ihtiyaçları ne yazık ki artarak devam ediyor. 2022 yılındaki araştırma sonuçlarında burs ve psikolojik destek ihtiyacı başı çekerken, yeni araştırmamızda da bu önceliklerin aynı kaldığını gözlemliyoruz. Araştırma sonuçları gösteriyor ki gençlerin eğitimlerine devam edebilmeleri için; burs, internet, kitap ve ekipman alımı konusunda desteğe ihtiyaçları var. Ayrıca psikolojik destek ve kültür-sanat faaliyetlerine erişim konusunda da gençlerin sesine kulak vermemiz çok önemli. TOG olarak mentorluk programıyla gençleri güçlendiriyor, 100’den fazla burs fonuyla her yıl 2.000’e yakın gence burs desteği veriyoruz. Sosyal girişimcilik ve kuluçka programlarıyla yeni kariyer fırsatları yaratmaya gayret ediyoruz. Bu araştırmanın sonuçlarını da dikkate alarak, atılacak çok fazla adım olduğunu görüyoruz. Geleceğe yapılan en iyi yatırımın gençleri desteklemek olduğuna inanıyoruz. Bu sebeple gençlere inanan herkesi onların sesini duymaya ve desteklemeye davet ediyoruz.”  

2024 Üniversiteli Gençlerin İhtiyaçları Araştırmasına dair diğer sonuçları şu şekilde; 

Gençlerin; %68’i burs, %45’i psikolojik desteğe, %43’ü staj imkanlarına öncelikli olarak ihtiyaç duyduğunu söylüyor.  

%35’i bilgisayar, %28’i kitap, %24’ü mentorluk, % 17’si ise internet paketine ihtiyaç duyuyor. 

% 78’i ekonomik sebeplerden ötürü katılmak istediği bir kültür-sanat aktivitesine katılamadığını, %67’si ihtiyacı olan bir kıyafeti alamadığını söylüyor. 

%53’ü ekonomik sebeplerden dolayı yetersiz beslendiğini, yüzde 44’ü iyi bir barınma alanına sahip olamadığına, %41’i tedavisini ertelediğini söylüyor. 

4’te 1’i mobil internete, 3’te 1’i bilgisayara sahip değil. 

%44’ünün kendisine ait bir odası var.  

Gençlerin son dönemde en çok hissettiği şey bunalmışlık, en az hissedilen duygu ise hayattan keyif alma. Gençler duygu durumlarına göre dörde ayrıldığında %38’inin kötü veya çok kötü, %27’sinin iyi veya çok iyi hissettiği ortaya çıkıyor.  

Daha detaylı bilgi almak ve araştırmayı incelemek için; https://www.tog.org.tr/files/konda-genclerin-ihtiyaclari-arastirmasi-2024.pdf