Yonca Tokbaş

Ankara Lycée Charles De Gaulle Lisesi ardından Boğaziçi Üniversitesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı okudu. Sivil Toplum Kuruluşlarından, expat olarak taşındıkları Dubai’de çokuluslu Dünya Devi şirketlere dek çeşitli sektörlerde çalışma deneyimi var.

hurriyet.com.tr, Kelebek ve Elele gibi mecralarda yazdı.

Dubai’de Türk kadınlarının iletişim ağı “Sultans of Dubai” oluşumunu kurdu. Tutkusu olan yazarlığa ve doğayla çalışmaya odaklanmak amacıyla kurumsal hayattan ayrıldı. Profesyonel Koç ve Sanal Yazı Evi’nde yazı dersleri ve seminerler veriyor. İlk kitabı “Karışık Kuruşuk Şeyler” 2012 yılında Goa Yayınları tarafından yayınlandı.

Arı ve zeytin denince akla gelen isimlerden biri olan Tokbaş, bir çiftçi, permakültür eğitmeni ve ziyansızlığı önemseyen bir bahçıvan.

TEMA ile beraber kişisel çabalarıyla oluşturduğu üç ormanı bulunmaktadır. Kovansız Arıcı Yonca Tokbaş, “Arı Sevgisi Eğitimleri” marka ve içerik hakkı sahibi. Arılar için farkındalık yaratmak adına şiddetsiz bir aktivist olarak, TOG Gençleri ile eğitimler düzenledi, arılar için çalışıyor.

“4 Yapraklı Yonca” markası ile sağlık için içimlik ve ödüllü bir zeytinyağı üreticisi.

İki ağaç arası mesafeyle başlayan koşu keyfi, maraton ve ultra maraton koşmaya kadar uzandı. Likya Yolu Ultra Maratonu’nu bitiren ilk 3 Türk kadınından biri olan Tokbaş, Olimpiyat Meşalesini de taşımış olmasının yanı sıra Venedik, İstanbul, Paris, Amsterdam, Malta, Medoc, Dubai, Barselona maratonlarını; dünya patika koşularının olimpiyatı sayılan UTMB’de OCC kategorisini koştu. CCC’ye de katıldı, bitiremedi.

TEGV, TOG, TOFD, TEMA, Buğday Derneği gibi STK’lar için koşarak rekor sayılan kaynakların sağlanmasına katkıda bulundu.

Başarıyı keyifle çıkılan yol, süreç ve o yolda gösterilen erdemler bütünü olarak gören Tokbaş, TEDx’de “Kır kabuğunu Çık” ve “Düştüğüme Sevindim” konuşmaların yanı sıra şiddetsiz aktivizm, doğayı sevmek nasıl bir şeydir, arılar, zeytinler, dayanıklılık, yeterlilik, kadın olma hali, duygusallık ve permakültür konularında konuşmalar yapan; yani hayata dair dert edindiği konularda kimi zaman farkındalık yaratmak, kimi zaman da harekete geçirmek için çalışan bir insandır.